Teamets byggklossar

Det är ingen nyhet att ett team som kan samarbeta har det enklare att nå sina gemensamma mål i arbetet. Arbetsgivarens dröm är att ha ett flitigt och motiverat team som kommer bra överens. Dock är det inte alltid så enkelt att få olika individer att arbeta tillsammans fritt från problematik och konflikter, våra olikheter är mänskliga och det gör oss unika.

En konferens bör vara en trevlig dag eller två tillsammans, med utbyte av information mellan företaget och dess anställda. Konferensen är även en möjlighet för teambuilding, där teamet kan lära känna varandra på ett djupare plan och skapa personliga band till var och en.

Det finns en mängd olika aktiviteter för att stärka teamet. En god idé är att höra med teamet vad de uppskattar mest. Aktiviteterna kan vara fysiska eller psykiska, viktigast är att gruppen i avslappnad stämning kan lära sig samarbeta i en lekfull och oseriös miljö.

Ta reda på vilka problemområden som kan tänkas finnas i gruppen. Vilka i teamet kommer bäst överens och vilka som har svårt att kommunicera med varandra. Planera för konferensen så att de som behöver stärka sin relation som mest får chansen att göra det. Strategiska spel är ett utmärkt sätt för gruppen att utmana varandra och lära sig om varandras förmåga att samarbeta. Det sätter även igång strategitänket och vinnarskallen hos teamet.

Undvik långtråkiga möten under konferensen som sänker energinivån och fokus hos teamet. Ha regelbundna pauser med förfriskningar och planera in en lunch eller middag tillsammans under dagen.

Var ute i god tid för att boka den lokal som ni behöver samt för att se till att alla nödvändiga attribut finns tillgängliga i konferenslokalen. Måla upp en realistisk budget för vad ekonomin tillåter och hur lång konferensen kan vara. En övernattning kan vara en god idé då teamet får spendera mer tid tillsammans.